Festarijulkistuksia

Festareilla julkistetaan iso pino uusia sarjakuvajulkaisuja.

Jarno Markuksen kauneimmat

ISBN 978-952-5724-10-3
Tekijä: Jarno Latva-Nikkola
Englanninkielinen käännös: Tuomas Rantala
Koko: 160 x 240 mm
Laajuus: 140 sivua
Väritys: mustavalkoinen, osittain nelivärinen
Sidonta: pehmeäkantinen, liimasidottu

Kuka on Jarno Markus? Mitä kaunista on hänen hien ja muiden eritteiden täyttämissä sarjakuvissaan? Miksi tälläisiä sarjakuvia pitää ylipäätään tehdä saati lukea?

Jarno Latva-Nikkolaa voi hyvällä syyllä sanoa suomalaisen 2000-luvun underground-sarjakuvan mahtimieheksi. Hänen mustan huumorin täyttämät, räävittömän hauskat sarjakuvansa yllättävät lukijansa aina, nurkan takaa. Latva-Nikkolan sarjakuvissa on oma kieroutuneen säälimätön logiikkansa. Ne hätkähdyttävät, jopa pelottavat - niiden omituisen käänteisessä todellisuudenkuvauksessa on jotain kovin realistista. Tämän sairaan maailman takana on jotain puhdasta, jopa idealistista kauneutta.

Mihin tekijä oikein kurottaa ja mikä oikeasti on kaunista? Jarno Latva-Nikkolaa haastattelee tekijän sarjakuvia pitkään seurannut kollega ja Sarjari-lehden päätoimittaja Pekka A. Manninen.


Jimbon Jumalainen Komedia - "Raamatulla päähän"

ISBN 978-952-5724-19-6
Tekijä: Gary Panter
Suomennos: Teemu Manninen
Koko: 280 x 375 mm
Laajuus: 84 sivua
Väritys: mustavalkoinen
Sidonta: kovakantinen, lankasidottu

Gary Panterin Jimbo on yksi yhdysvaltalaisen vaihtoehtosarjakuvan tärkeimpiä sarjakuvia. Robert Crumbin ohella Panter on vaikuttanut kokonaisten tekijäpolvien syntyyn. Panterin sarjakuvat ovat älykkäitä, kokeilevia ja leikkisiä, sekä samalla rähjäisiä, sekopäisiä ja hävyttömiä.

Festivaaleilla suomeksi julkaistava suuri A3-kokoinen kirja sisältää kaksi itsenäistä Jimbo-teosta - Jimbon Infernon ja Jimbon Kiirastulessa. Jimbon Jumalainen Komedia on paitsi aivotnyrjäyttävä sarjakuva, myös todellinen korkea- ja populäärinkulttuuristen viitteiden keitos. Panter lainaa surutta ja vapaasti kirjan pohjana käytettyä Danten Jumalaista näytelmää, lukuisia vanhoja runoilijoita Miltonista Boccaccioon, muusikoita Tiny Timistä Frank Zappaan, Alice Cooperista Yoko Onoon ja Lennoniin. Amerikkalainen ylilyönti-yhteiskunta ei saa Panterin tussista vähiten huutia.

Kirjan kääntäjä runoilija-tutkija Teemu Manninen ja Gary Panterin faniksi tunnustautuva sarjakuvataiteilija Matti Hagelberg keskutelevat Jelle Hugaertsin johdolla tekijästä ja tämän teoksista. Astukaa siis Jimbon ja tämän ehdonalaisrobotti Kapsäkin mukana valtaisaan hämyrokkikauppakoluun Focky Bockyyn.


Olli Hietalan Lihan himo

ISBN 978-952-5724-21-9
Tekijä: Olli Hietala
Englanninkielinen käännös: Jelle Hugaerts
Koko: 160 x 240 mm
Laajuus: 36 sivua
Väritys: yksivärinen
Sidonta: pehmeäkantinen, nidottu

Olli Hietalan uutuusteos on aloittelevan kasvissyöjän päiväkirja. Tapahtumat saavat alkunsa haasteesta, joka tekee tekijästä ensin puoleksi vuodeksi kasvissyöjän ja myöhemmin, kokeen edetessä, vegaanin. Haaste on paitsi henkilökohtainen koetus, myös sosiaalinen teko, joka saa tekijän lähipiirinkin miettimään omia tekojaan ja etiikkaansa.

Jelle Hugaerts haastattelee Hietalaa teoksen tekemisestä, millaisia reaktioita se tekijässä ja tämän ympäristössä aiheutti sekä siitä, miten se mitä syöt tai jätät syömättä vaikuttaa yllättävän moneen asiaan. Asia ei olekaan niin pihvi, miltä se näyttää.


Hanneriina Moisseinen ja hävettävät tarinat

ISBN 978-952-5724-20-2
Tekijä: Hanneriina Moisseinen
Englanninkielinen käännös: Pauliina Haasjoki
Koko: 200 x 210 mm
Laajuus: 56 sivua
Väritys: nelivärinen
Sidonta: kovakantinen, lankasidottu

Häpeä on ikävä tunne, jota pelätään, salataan ja varjellaan. Monet häpeät tarttuvat meihin jo lapsena ja seuraavat meitä jopa hautaan asti. Häpeän kahleesta pääsee eroon vain kertomalla siitä koko maailmalle. Hanneriina Moisseisen Setit ja partituurit on kirja, johon on koottu hävettävän tosia kertomuksia eri puolilta Suomea.

Yhesti yhes toises paikas

ISBN 978-952-9887-65-1
Tekijä: Ville Pirisen
Koko: 123 x 174 mm
Laajuus: 48 sivua
Väritys: mustavalkoinen
Sidonta: pehmeäkantinen
Hinta: 6 euroa

Yhesti yhes toises paikas jatkaa jo kulttistatuksen ansainneen Yhesti yhes paikas -minialbumin linjaa. Rennolla viivalla kerrotut tosipohjaiset tarinat huvittavat, kouraisevat vatsanpohjasta ja jäävät askarruttamaan aivoja epämääräiseksi ajaksi. Käsiteltävien asioiden joukosta löytyy tärkeitä aiheita liikunnanopetuksesta bändipaitojen kautta maailmanloppuun ja kääretorttuihin. Tekijän omin sanoin: "Pirisen Yhesti-sarja on ylivoimaisesti nerokkainta touhua, mitä sarjakuvataiteen alalla on koskaan koettu."

Ville Pirisen (s. 1973) sarjakuvia, kuvituksia, kuvataiteita ja musiikkeja on julkaistu tauotta 90-alkupuolelta lähtien. Sarjakuvista tunnetuin on Pauli Kallion käsikirjoittama Ornette Birks Makkonen, ja piirtäjän itsensä kirjoittamat Kelmeä kaupunki ja Dystopia 2000. Pirinen vaikuttaa seuraavissa yhtyeissä: Black Audio, Digitaalimiehet, Steel Mammoth ja Grillin' Willie & The Vegetarians.

Hemmo Paskiainen: Piippu huulessa

ISBN 978-952-5754-19-3
Tekijä: Ave Koskela
Koko: 172 x 245 mm
Laajuus: 160 sivua
Väritys: nelivärinen
Sidonta: kovakantinen
Hinta: 25 euroa

Paskiaisen perhekronikka jatkuu. Alkuhämärän hetteiköistä pulppuaa suokaasun tavoin hönkätuuli, joka kuljettaa muinaisten Pahkasikojen, Potsien ja Hemmo Paskiainen Kyy - albumin alkukantaista kapina-viestiä yhä uusille sukupolville.

Piippu huulessa sisältää kaikki vuosien 1989–1990 aikana Hemmon nimissä ilmestyneet tarinat kovissa kansissa ja ensimmäistä kertaa väreissä.

Lempi ja rakkaus

ISBN 978-952-9887-66-8
Tekijä: Reetta Niemensivu
Koko: 174 x 235 mm
Laajuus: 56 sivua
Väritys: nelivärinen
Sidonta: pehmeäkantinen
Hinta: 15 euroa

Tekijä kertoo: Lempi ja rakkaus perustuu Lempi-mummoni vaiheisiin. Kuvaan hänen elämästään hetkiä ja välähdyksiä, jotka muodostavat tarinan, rakkauskertomuksen. Lempi tapaa Väinön, mutta kaikki ei sujukaan odotusten mukaan. Käytin lähdemateriaalina valokuvia, kirjeitä, suvussa säilyneitä tarinoita ja lopussa myös omia muistojani. Tein kuvat itselleni uudella tekniikalla, jossa yhdistän tussiviivaa, vesivärivarjostusta ja kuvankäsittelyä. Jos Lempi ja rakkaus olisi elokuva, se olisi Suomi-filmi.

Reetta Niemensivu (s. 1979) on Lahdessa asuva sarjakuvantekijä, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän valmistui viimeksi mainittuun ammattiin Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2003 ja jatkaa alan opintoja Taideteollisen korkeakoulun maisteriohjelmassa. Lempi ja rakkaus on Niemensivun ensimmäinen täysimittainen albumi. Hän on julkaissut omakustanteet L. Onerva, Tuolta tulee Eisntein ja Fanitytöt 1-3. Fanityttöjä on julkaistu myös sanoma- ja aikakauslehdissä.

Hopeanuoli
Lybecker
Omoi
Urumi
Fantasiapelit
Anime
Ippai
Genrewear
B2